Nyt fra Gibraltar

Fra Per Andreasen har vi modtaget første rapport fra den stærke Open: ”2011 Tradewise Gibraltar Chess Festival” hvor 5 danskere er at finde blandt deltagerne.

Længere nede på siden kan fire af danskernes partier gennemspilles online.

Af Per Andreasen
Gibraltar 2011
Det går fint for danskerne i årets turnering i Gibraltar, – i hvert tilfælde uden for brættet. Jens Henrichsen, Jes West Knudsen og Jørgen Hvenekilde har sammen lejet en lejlighed inde i Gibraltar by, et såkaldt olle- kolle, medens Mads Andersen og jeg bor på Caleta Palace Hotel som også er spillestedet.

Gibraltar er jo en lille oversøisk engelsk besiddelse, en halvø der ligger på Spaniens sydspids. Gibraltar er ca. 4 x 2 km. På østsiden af halvøen ligger en kæmpeklippe som fylder ca. 2/3 af halvøen. Turistattraktionen er Berberaberne der lever på klippen.

Hotel Caleta Palace ligger på isoleret på østsiden af halvøen og er bygget helt ud til havet. Fra vores altan kan vi hoppe direkte i havet! Selve Gibraltar by ligger på halvøens vestside.

Til skakken: Det er jo en fantastisk stærk Open – ca. dobbelt så stærk som Politiken Cup – og der deltager over 50 Stormestre. Der er 220 deltagere, de bedste 2/3 spiller i samme lokale, og den sidste 1/3 spiller 3 etager nede, – af Jens Henrichsen døbt “Kasematterne”. Jeg tænkte på forleden da jeg stod midt i spillesalen og kiggede mig omkring: “Hold kæft, der er jo over 100 skakspillere her, og ikke bare én af dem kan jeg banke”!

Jens Henrichsen og Jes West holder sig pænt tilbage, og der er vist ikke så meget at skrive hjem om. Hvenekilde fører sig mere frem og har bl.a. mødt den tidligere Verdensmester for Kvinder Stefanova, Bulgarien. Hvenekilde stod fremragende undervejs, men han måtte ned til sidst.

Her efter 6 runder har jeg selv scoret 3 points. 2 pligtsejre (undskyld Jes 🙂 og 2 remisser mod stærke folk. Det kunne let være blevet til mere. Mod GM Fier havde jeg stor fordel med mistede overblikket og tabte, mod IM Das stod jeg også klart bedst men gik ind i en trækgentagelse og i går mod GM Cramling var slutspillet enkelt vundet, og det kiksede jeg så også på den mest tåbelige vis, remis. Hmm. I dag venter så endnu en Stormester, en af de berømte Kosintseva søstre, Tatiana Kosintseva 2570. Hun bliver sammen med søsteren Nadezha, som også spiller med, trænet af Kasparovs tidligere sekundant GM Dohojan.

IM Mads Andersen har gjort det fint og har 4 points af 6 mulige. 4 rimeligt sikre sejre mod lavere ratede spillere og så 2 tab mod de 2 indiske Stormestre Sandipan og Gopal. I begge tabspartier har Mads kæmpet forbilledligt, men forgæves. Nu da Mads er blevet IM, ja så kigges der kun efter GM normer, men det er selvfølgelig svært. I denne turnering har Mads været lidt uheldig med lodtrækningen, idet de svagere modstandere simpelthen har været for lavtratede, og det gør det jo svært at score norm. Hvis Mads skal have en chance for at score GM norm denne gang, ja så kræver det en meget solid slutspurt i de sidste 4 runder og i hvert tilfælde en sejr i dag mod den stærke franske Stormester  Le Roux 2551.

Korchnoi – 80 år om et par måneder – er still going strong og klarer sig fint i turneringen. Han er godt nok kommet til at se gammel ud, og det er ufatteligt at han stadig kan spille på et meget højt niveau. Han går dårligt og har en fin sølvstok, – men skak det kan han sgu spille. Særligt gevinsten i 2. runde mod GM Caruana, 2721 var helt fantastisk. De sidste sorte træk, Lf1+ og De5+ blev smækket i brættet med et brag så den lille italiener var ved at falde ned af stolen. Jo, han var svært godt tilfreds med sig selv den gamle mester. Det må være ny rekord. En 79-årig olding der slår en 2700 mand, – det er garanteret aldrig sket før. Ingen andre i skakhistorien har kunnet spille på det plan i den alder. Smyslov spillede kandidatturnering mod Kasparov da han var i 60-erne, men der er meget langt op til 79 år! Det er utroligt at Korchnoi gider spille, han kunne jo være “guest of honour” eller hvad ved jeg, men han kommer og spiller vild kampskak med både de sorte og hvide brikker!

I 5. runde spillede grækeren Kotronias topopgør med Ivanchuk. Jeg tror Kotronias stod til gevinst, men han kunne ikke finde ud af det og tabte. Det er jo set før. Det bragte ham åbenbart helt ud af fatning, – han havde ellers været i sprudlende humør medens det gik godt. Efter tabet trak han sig fra turneringen (!) – skak er et ubarmhjertigt spil. Han er her stadig, og lige nu sidder han her i baren ved siden af mig og ligner en mand der kan hoppe i havnen når som helst.

I 3. runde spillede jeg jo remis mod den stærke inder IM Das Arghyadip, 2479, mere om det parti senere. Nå, ved siden af sad den israelske Stormester Ram Soffer. Det er en af de få Stormestre jeg ikke har set før. Han stod så absolut for underholdningen uden for brættet. Jeg brugte det meste af min tid på at sidde og betragte ham. Mage til nervøs skakspiller har jeg ikke set før. Han er stor og tyk, pruster og stønner og sidder meget uroligt på stolen, vipper frem og tilbage hele tiden. Holder sig hele tiden for panden, rejser sig op, sætter sig ned, retter på skjorten, op med ærmerne, ned med ærmerne osv. osv. Bare modstanderen gør anstalter til at ville lave et træk set han vildt skræmt ud, spiler øjnene op, stønner osv. Hold kæft et cirkus, det var virkelig alle pengene værd. Han er jo en meget stærk spiller, jeg ved ikke hvad han er så fandens nervøs for….

I 4. runde skulle jeg jo møde den unge og meget stærke brasilianske Stormester Fier, 2571. Og så er han endda faldet nyligt fra 2653! Nå, aftenen før runden sad jeg her i baren (eneste sted der er internet engang imellem, – heldigt 😉 og Fier kom forbi. Da han så at jeg sad med en computer, så spurgte han om 4 runde var kommet. Jeg kiggede og bemærkede at han skulle møde mig. Jeg fortalte ham derfor at han skulle møde en gammel nar fra Danmark rundt 2200. “Very nice” sagde han med et stort smil og forsvandt. Han kiggede noget dagen efter da jeg dukkede op ved brættet.  Derefter udspillede jeg ham og fik en helt fremragende stilling, – mere om det senere…

GM Short har jo spillet fremragende og vandt de første 5 partier. I går tabte han så topopgøret til Ivanchuk. Efter næsten hver runde er Short i kommentatorlokalet og underholder om dagens parti. Det gør han fremragende. Han er vittig og så kan man virkelig lære noget. I 4 runde stor Short og jeg og kiggede på åbningstrækkene mellem Stormestrene Cmilyte og N. Kosintseva. De unge kvinder spillede de første 15 – 17 træk a tempo og stillingen var vildt indviklet. Short og jeg kunne ikke lade være med at smile lidt til hinanden og Short sagde stille: “Modens Chess”. Jeg sagde: “I know you do not like it” og han forsatte: “No, I would rather be a dinosaur”!

Forleden sad alle danskerne her i baren. Jeg havde budt Hvenekilde (billedet tv.) på en kop kaffe og han ville gerne se mit parti mod ovenstående inder Arghyadip. Da han havde set det sagde han: “Du spiller sgu godt Per, – du er ikke nem at vinde over (derefter en kunstpause), men på den anden side, du er sgu heller ikke let at tabe til ;-)”

Klokken er nu 12 middag mandag den 31., og vi er ved at forberede de sidste ting inden dagens runde. Humøret er højt og vi har det sjovt sammen. Mads og jeg forsøger at gå nogle ture hver dag. Som regel går vi i hvert tilfælde uden for hotellet for at se aberne der er kommet ned fra klippen og nu kravler rundt på hotellets altaner for at se om der skulle være en åben dør til et værelse. De er på jagt efter mad.

Jeg bruger jo en del tid her i baren med computeren. Jeg sidder altid og taler med de samme 2 personer, nemlig Stormestrene Emanuel Berg og Gawain Jones. Virkelig flinke folk!

Per Andreasen

Hjemmeside: www.gibraltarchesscongress.com/gib2011/index.html