EM i Novi Sad 3. runde

Danmark slog Montenegro 2½ – 1½ i lørdagens kamp.

Søndag venter det stærke spanske landshold med GM Shirov i spidsen. Sammenlagt ligger Serbien i spidsen med Azerbaijan og Georgien lige efter.

Landstræner og holdkaptajn Lars Bo Hansen har sendt nedenstående:

Af Lars Bo Hansen
Hold-EM i Novi Sad, 3. runde: Fin dansk indsats
Det danske hold leverede en fin indsats, da Montenegro blev slået 2½-1½ i 3. Runde af EM i Serbien. Det var en taktisk mønstermatch, hvor de to sorte spillede solide remisser, hvorefter de to hvide kunne presse på uden nogen risiko – en ”kontrolleret offensiv”. De ellers ikke uefne montenegrinere, seedet lige under os, var aldrig i nærheden af noget – vores hidtil bedste match i turneringen!
 
3. runde: Danmark – Montenegro 2½-1½ (DK Hvid på ulige brætter) 
1. GM Lars Bo Hansen (2574) – GM Dragisa Blagojevic (2546) ½-½
2. GM Sune Berg Hansen (2552) – GM Nikola Djukic (2503) ½-½
3. GM Allan Stig Rasmussen (2535) – GM Dragan Kosic (2495) 1-0
4. GM Lars Schandorff (2501) – IM Blazo Kalezic (2459) ½-½
 
Sunes modstander er kendt som en aggressiv type, og Sune valgte derfor den solide Berlinervariant i Spansk. Djukic fik ingen fordel og indvilligede hurtigt i remis. En solid matchtaktisk remis mod en farlig modstander.

Mere liv var der i Lars’ parti, men ligevægten blev ikke forstyrret. Lars spillede Caro-Kann og neutraliserede uden problemer Hvids lette initiativ. Remis efter små to timer.

Tilbage var så Allan og jeg, begge med lovende stillinger. Sjovt nok var vores respektive fordele af lignende karakter, bedre bondestilling og god løber mod dårlig. Selvom ingen af os vel endnu havde afgørende fordel på dette tidspunkt, var der ikke meget tvivl om at en af os ville vinde i det lange løb. Det er meget vanskeligt at forsvare sådanne stillinger. Allan udbyggede langsomt og systematisk sin positionelle fordel og vandt til sidst en bonde og med den partiet. Et fint parti af Allan, lige til en lærebog om positionsspil.

Herefter var matchsejren i realiteten i hus, da jeg sad tilbage med en stabil positionel fordel uden nogen risiko. Jeg havde flere lovende fortsættelser til rådighed og kunne måske have vundet, men efter at have laveret rundt i en del træk uden at finde den rigtige opstilling valgte jeg med den ”evige tidnød” (30 sekunder pr. træk) på vej at tage remissen og sikre matchsejren.
En rigtig god holdpræstation, som lover godt for de kommende runder!
 
Lars Bo Hansen

Samlet stilling efter 3. runder:
1. Serbien, 6 matchpoint, 9 brætpoint
2. Azerbaijan, 6 matchpoint, 8 brætpoint
3. Georgien, 6 matchpoint, 7½ brætpoint
4. Israel, 6 matchpoint, 7½ brætpoint
5. Rusland, 5 matchpoint, 8½ brætpoint

15. Danmark, 4 matchpoint, 6½ brætpoint

 
I alt deltager 38 nationer.

Turneringen har budt på flere store overraskelser. Den største indtil nu indtraf i første runde, hvor Schweiz, anført af den 78-årige legende Victor Korchnoi, slog skakstormagten Ukraine med 2½-1½.

Nogle få partier er sluttet næsten inden de nåede at komme i gang. For et år siden besluttede det internationale skakforbud FIDE, at man til officielle arrangementer som OL og EM, ikke måtte komme for sent til et parti. (I DSU har vi en mere lempelig regel med 15 minuter) Den tjekkiske stormester Laznicka kom i anden runde 5 sekunder for sent til partiet mod Spaniens Francisco Vallejo Pons, men der er ingen kære mor i den slags tilfælde. 1-0 til Spanien efter 5 sekunders spil. Spanien vandt samlet 3-1.

I 3. runde var det bulgarske Alexander Delchev der måtte noteres for rundens hurtigste tab i kampen mod engelske Stuart Conquest. Kampen var lige startet, da Delcheys mobiltelefon ringede. Her er FIDEs regler helt klare, man må slet ikke medbringe mobiltelefoner i spillelokalet. England vandt dem samlede match 2½ – 1½, en mindre overraskelse.

Officiel hjemmeside: http://www.eurons2009.com/eng.htm

Live kommentering søndag: Skak.dk