Kasparov vandt også lynskakken

Det har været varmt i Valencia i dag (29 grader) og kombineret med en fuld teatersal i Paula de les Art, gik der ikke mange minutter før begge spillere havde smidt jakken. Dagens program var 8 lynskakpartier med 5 minutter betænkningstid til hver plus 2 sekunder tillægstid for hvert træk.

Kasparov smider også jakken i den varme spillesal. Foto: Thomas Vestergård

På grund af varmen, og da pressen som tidligere beskrevet bliver forvist til de bagerste rækker efter 5 minutters spil, så jeg de fleste af partierne fra presserummet, hvor der var aircondition

De hjemmesider, der forsøgte at dække lynskakken, kunne ikke rigtig følge med hele tiden. Det er også meget svært, at vise lynskak live. Dels er der internetbelastningen fra de mange utålmodige seere, dels er sensorbrættet meget følsomt, så en væltet brik eller en briks korte ophold på et forkert felt, kan snyde teknikken. Det sidste var dog ikke så slemt, man kunne følge fint med i presserummet.

Karpov vandt meget sikkert det første parti. Det var helt utroligt at se, hvordan han kunne spare tid op på klokken og samtidig føre et tårnslutspil til gevinst med usvigelig sikkerhed. Efter partiet applauderede publikum, som var det efter en teaterforestilling. Det må ikke være rart at være den tabende part.

Andet parti blev en kort remis, hvor ingen af de to ville teste hinanden i en hel lige stilling. Her begyndte vi i presserummet at tale om en mulig overraskelse. De fleste anså Kasparov som værende favorit ovenpå 3 – 1 sejren i hurtigskak.

Fra 3. parti tog Kasparov fuldstændig over og vandt de 5 næste lynkampe i træk. Især det 5 parti var fascinerende at følge. Kort før spillerne kommer i et slutspil med 2 lette officerer hver og lige mange bønder, har Karpov kun 21 sekunder tilbage mod Kasparovs over 2 minutter på uret. Få minutter efter har de begge omkring 10 sekunder og de spiller endnu omkring 30 træk hvor deres tid viser alt mellem 4 og 14 sekunder undervejs, inden Kasparov skaber en ustoppelig fribonde.

Da Karpov havde tabt 7. parti så han noget mismodig ud, og de 10 minutters pause som spillerne fik efter hvert parti, var nok tiltrængt.  Det var som om aldersforskellen på 12 år var slået klart igennem efter Karpovs flotte start.

Det er svært at komme ud til sidste parti med 5 tab i træk i bagagen, men sidste parti blev hurtigt remis så Kasparov vandt lynmatchen med 6 – 2.

Lægger man Kasparovs sejr på 3 – 1 i hurtigskakken sammen med sejren  i lynskakken, vandt Kasparov hele jubilæumsmatchen i Valencia med 9 – 3. En flot præstation af en mand, der ikke har spillet turneringsskak siden 2005. Men måske også en for overbevisende sejr til at tiltrække sponsorer til flere jubilæumsmatcher de to eksverdensmestre imellem?

Partierne kan gennemspilles her: www.gva.es/ajedrez/ei_ajedrez_en.htm

Hjemmeside: www.matchkarpovkasparov.com/