Karpov og Kasparov starter tirsdag

For første gang siden Garry Kasparov trak sig tilbage fra aktiv turneringsskak i 2005, er han nu igen at finde ved det ternede bræt ved en offentlig begivenhed. Kasparov skal i Valencia, Spanien, møde sin forgænger på skaktronen, Anatoly Karpov, i en opvisningsmatch over 3 dage. De to første dage spilles 2 hurtigskakpartier (25 min til hele partiet og 20 sekunder tillægstid pr. træk). Den sidste dag skal de to eksverdensmestre spiller 8 lynpartier (5 minutter til hele partiet og 2 sekunders tillægstid pr. træk)

For 25 år siden blev deres første match i Moskva afbrudt ved stillingen 5-3 til Karpov, der efter 27. partier var foran 5-0 og lignede en sikker vinder. Kun gevinster talte i regnskabet. Daværende præsident for det internationale skakforbud FIDE, Florencio Campomanes, mente ikke at der efter 48 partier var sportslig berettigelse for at forsætte matchen. Siden har der været talrige spekulationer om Campomanes bevæggrunde. Det er almindelig anerkendt at Karpov var udmattet, da matchen blev afbrudt. De sidste 20 partier havde den unge udfordrer Garry Kasparov halet kraftigt ind på Karpov, der havde været verdensmester siden 1975 hvor Bobby Fischer ikke stillede op til det planlagte titelforsvar. Der blev hurtig arrangeret en ny match i Moskva og i 1985 kunne Kasparov skrive verdensmester på visitkortet efter en sejr på 13-11 i en match, der kun kunne løbe over 24 partier, belært af erfaringen året før. Denne titel beholdt Kasparov indtil 2000, hvor han tabte til sin landsmand Vladimir Kramnik med cifrene 6-4 i London.

Da Kasparov trak sig tilbage i 2005 var det for at hellige sig en politisk kamp mod den daværende russiske præsident Vladimir Putin, som Kasparov stadig er i opposition til. Kasparovs politiske arbejde har bl.a. indbragt ham Herbert Pundiks Frihedspris i 2007, som han fik overrakt i Politikens Hus. Kasparov har dog aldrig helt opgivet skakken, han har spillet på Internettet og kommer til Valencia direkte fra Norge, hvor han har trænet med den unge norske skakstjerne Magnus Carlsen. Det er Kasparovs ambition at få Carlsen op på førstepladsen på verdensranglisten i løbet af næste år.

Karpov har aldrig trukket sig tilbage fra skak, selvom han har skåret ned på antallet af turneringer. De sidste par turneringer er ikke gået så godt for Karpov, der er røget ned som nr. 140 på verdensranglisten. En placering han ikke er vant til, men dog så høj, at han ville ligge nummer to på den danske rangliste, kun overgået af GM Peter Heine Nielsen, hvis han var dansker.

Mandag holder de to store skakmestre pressekonference og tirsdag kl. 19.00 starter matchen i Valencia. Dansk Skak Union følger matchen på nærmeste hold og der vil hver dag være reportager fra Valencia.

Matchens egen hjemmeside: www.matchkarpovkasparov.com