Ungdoms EM i gang

Ungdoms EM afvikles fra italienske by Fermo fra den 31. august til den 9. september. Danmark har 3 spillere og 2 ledere med til turneringen. Vi har netop modtaget en rapport fra 1. runde.

Af Jakob Aabling-Thomsen og Ivan Andersen
Første runde
Ungdoms EM afvikles i år i den italienske by Fermo. Fra Danmark deltager FM Mads Andersen, Skanderborg (U14), Kristian Seegert, Viby (U16) og Jakob Glibstrup, Skive (U18). Hertil kommer Ivan Andersen som rejseleder og FM Jakob Aabling-Thomsen som træner.

Med så stor en delegation er det naturligvis umuligt at rejse samlet, så vi ankom til to forskellige lufthavne. Efter lidt genvordigheder med transferbusserne lykkedes det dog at mødes på vores hotel, der til gengæld er super. Gode værelser med udsigt over Adriaterhavet, og god mad. Ikke noget at klage over her.

Første punkt på dagsordenen var Delegates Meeting, hvor der ville blive givet en række praktiske informationer og deltagerlisterne ville få den sidste revision. Hold der ikke var repræsenteret her, ville ikke blive parret, så vi sad to mand klar og ventede på arrangørernes bus til aftalt tid. Efter at have siddet der i 45 min., opgav vi, og den flinke mand fra hotellet kørte os derover – vi skulle jo frem. Det var desværre ikke sidste gang vi skulle opleve problemer med transferbusser.

Spillestedet ligger ca. 20 minutters kørsel inde i landet og har det imponerende navn Exposition Hall Campiglione, der dækker over…..et pakhus. Spillemæssigt fungerer det dog overraskende godt, og så har alle medrejsende samtidig en unik mulighed for at nyde udsigten til bl.a. et GLS Pakkelager og et autoværksted.

I U 18 er Jakob Glibstrup med, han er seedet langt nede i feltet og får derfor mange muligheder for at tage hele og halve point fra højere ratede. I første runde skulle det allerede være sket mod en stærk 2300-spiller fra Bulgarien.
Jakob ofrede smart en bonde i åbningen og det tvang modstanderen til at modofre en kvalitet for at undgå at havne i en passiv stilling. Efter dette var stillingen i balance, dog blev Jakob presset på de sorte felter. Modstanderen forsøgte her at kombinere sig igennem Jakobs stilling. Han valgte dog en forkert trækfølge og det lykkedes derfor ikke og Jakob fik byttet Damer og smart givet kvaliteten tilbage til et lige slutspil. Bulgareren forsøgte at vinde den lige stilling, men over-pressede i stedet. Jakobs dårlige tid gjorde desværre at han ikke fandt det mest præcise og tårnslutspillet med tårn + 2 bønder til hver er svært at holde. Der er dog gode remischancer i slutstillingen hvor Jakob tabte på tid. Et ærgerligt nederlag, men Jakob viste rigtig gode takter og vil helt sikkert samle en del point i den stærke U 18 gruppe.

I U 16 er Danmark repræsenteret ved Kristian Seegert der er seedet midt i gruppen. Kristian er en skarp spiller, hvilket første rundes dragevariant også viste. Modstanderen var urated, men man skal passe på med at undervurdere nogen ved disse ungdomsmesterskaber, stort set alle er på vej frem og er derfor underratede eller måske endda stadigvæk uratede. Kristians spiller blev dog kørt fuldstændig, eller sådan så det i hvert fald ud i vores efteranalyser. Der var dog et overraskende redning til en lige stilling.

Sevciuc – Seegert (2103)
EM U16 Fermo (1), 31.08.2009
Kristian har lige spillet Txa2+ 

22.Kc1? I stedet kunne hvid have fået en lige stilling: [På Sxa2 sætter Dxc2 mat, så i stedet 22.Kb1! Tf7 23.Lc4! Dette undervurderede vi kraftigt efter partiet. Lxc4 24.Tdg1 exf6 25.Txg6+ Kh8 26.Thg1 (med truslen Txg6) Ta8 27.Sxc4 Sxc2= computeren siger at det er helt lige, selvom det er en uhyre taktisk stilling] 22…Txc2+ 23.Kb1 La2+ 24.Sxa2 Tb2+! 25.Kxb2 Dc2+ Og Hvid gav op inden han blev sat mat 0–1

U 14 startede Mads Andersen på et af livebrætterne som den 4. højeste ratede. Der er også mange store talenter i denne gruppe, men Mads kommer helt sikkert til at ligge med i toppen. I første runde mødte Mads en skotte, som vi deler Hotel med, på cirka 1900. Det blev en sicilianer hvor Mads med de hvide forsøgte at vinde gennem hele partiet. Skotten spillede dog mange gode træk, partiet kan findes via turneringens hjemmeside. Se bl.a. Sb6 og d5 med en lige stilling. Efter en masse afbytninger blev det til sidst en løberslutspil som lige akkurat holdt for skotten. Surt kun at få en halv, men skotten spillede et kanon parti. For resten blev der 5 remis’er og et nederlag til favoritterne på de ni øverste brætter! Jeg tipper at Mads snart er at finde på live igen.

Hjemtransport til hotellerne kan beskrives med et ord: KAOS. Egentlig virker det meget simpelt. Der hænger en liste med en række numre på busserne, man finder sit hotel på listen og tager så bussen med det tilsvarende nummer. Det burde alle kunne finde ud af. Men ude på busholdepladsen står en fyr og spræller med arme og ben og kommanderer folk ud og ind af busser (på italiensk naturligvis – engelsk er der ikke ret mange, der taler ret godt hernede). Efter først at have været jaget ind og derefter ud af en anden bus, endte vi faktisk i en med et nummer svarende til vores hotel. Kommandanten remsede hotellerne på ruten op, og vi og skotterne supplerede med navnet på vores hotel, hvortil han svarede ”Guuute dinnerrr!” og så var vi af sted. Det startede egentlig rigtig godt – vi cirklede rundt til forskellige hoteller i nærheden af vores eget, men så gik et eller andet galt, og vi satte kursen stik syd for at læsse 2 mand af ved et hotel et kvarters kørsel fra vores eget. Da de var læsset af sad kun vi og skotterne tilbage i bussen, og nu var chaufføren tilsyneladende også ved at være træt af at fumle rundt, så bussen fik lidt ekstra gas nordpå igen. Det måtte jo gå galt, og naturligvis gjorde det så det. Blå blink over det hele, og så ville politiet lige have en kammeratlig samtale med vores chauffør på en halv times tid. 2 timer efter afgang var vi tilbage på hotellet. Kristian havde f.eks. brugt længere tid på at køre i bus end på at spille skak den dag!

Hjemmeside med live-dækning: http://www.euroyouth2009.com/