20th NATO Chess Championship 2009

Danmark var stærkt repræsenteret i det 20. NATO skakmesterskab, der blev afviklet i den tyske by Hammelburg fra den 15. til 19. juni.

Turneringen var en 7 runder individuel schweizer, hvor de fire bedste fra hvert land samtidig talte som et hold.

Fra holdkaptajn Finn Stuhr har vi modtaget følgende rapport fra turneringen:

Af Finn Stuhr
95 skakspillere fra 17 Natolande var samlet i Hammelburg i Tyskland.  Tyskland havde revanche fra sidste års fravristelse af trofæet til Tyrkiet, der på skakbrættet de senere år har vist sine evne til at holde sig i toppen.
 
Danmark var repræsenteret med Finn Pedersen, Veteranen Rene O. Nielsen, Alexander Rosenkilde, Christian Eriksson, Ole Bønnelykke og Jan Nielsen, samt spillende træner Henrik Nielsen og holdleder Finn Stuhr.

Der var store forventninger til det danske hold der ikke har været stærkere siden 1997 hvor Danmark fik Bronze i APT, Frankrig. De første par runder gik forrygende og i de næste runder blev det til lidt færre point til holdet. Efter  4 runde lå holdet på en 7. Plads,  2,5 point efter Tyskland – alt kunne stadig ske.

Finn Pedersen var med sin rating på 2286 ratingfavorit  og  var hele tiden lige i hælene på de stærkeste. Finn viste resultater der hele tiden holdt holdet i ilden for en medaljeplads.

7. og sidste runde viste at være uhyggelig spændende med en 4 plads før rundestart.  2 point efter Norge på tredjepladsen og 3 point efter Polen, så det meget sort ud. Tyskland så ikke ud til at kunne nås.
 
Skulle det lykkedes for dansken at opnår fordums resultater? Tæt på tredjepladen viste sig dog at være mere tæt end holdet kunne drømme om. Holdscoren stod hurtig klart 3,5 point ud af 4 mulige og vi var foran både Norge og Polen, der stadig spillede. Norge vist dog storformat og fik ligeledes 3,5 point og Polen stor til kun at få et ½ point. Dramatik på Polens 4 bræt, hvor den ungarske modstander havde vundet, noteringspapiret underskrevet og afleveret. Under analysen fandt spilleren ud af at ungareren havde lavet et ulovligt træk og ville genoptage partiet. Turneringslederen gav dem lov og straks var der berettigede protester fra Tyskland og Danmark.
 
Dog blev Polens 1, bræt vundet og Polen, der blev slået på målstregen om andenpladsen af Norge, kunne sikre sig 3. pladsen. Danmark måtte se sig selv alene på 4 pladsen blandt de 17 lande. Et flot resultat trods alt. Godt kæmpet af et stærkt team blandt IM`er og GM`er.
 
Finn Pedersen fandt ikke de taktiske finesser frem i modstanderens tidsnød i 6. runde og måtte nøjes med remis, men kom med en sejr i 7 runde op på en delt 3. plads individuelt. En flot præstation.
 
Torsdag aften var der møde i NATO Military Chess Committee hvor Danmark fik værtskabet for 2010. Finn Stuhr, Dansk Militære Skak komite, afleverede ved en lille ceremoni dokumentet med bekræftelse fra Forsvarskommandoen at Mesterskabet afholdes i Danmark. Mesterskabet skal afvikles i oktober i Køge sideløbende med Nimzowitsch Memorial. To aktiver der bliver en stor begivenhed for Køge by. Turneringerne afvikles med Køge Skakklub som det skakansvarlige og praktiske omdrejningspunkt.
 
Turneringens hjemmeside: www.natochess.com