Optakt til 10. runde og referat

Den officielle hjemmeside er et skatkammer af statistiske oplysninger om ratingpræstationer, procentscorer, brætstillinger med mere.

Veselin Topalov er ved at cementere førstepladsen på verdensranglisten med en ratingpræstation på 2969. Holder stilen de sidste 2 runder, kommer han igen over 2800 i rating.

Spændingen er intens i begge rækker. 

Inden 10. runde er stillingen:
 
Åbne række:
1. Israel, 16 MP
2. Armenien, 15 MP
3. Ukraine, 15 MP
28. Danmark, 12 MP
29. Norge, 11 MP
30. Sverige, 11 MP

Kvinderækken:
1. Ukraine, 15 MP
2. Polen, 15 MP
3. Serbien, 15 MP
71. Danmark, 8 MP

10. rundes holdopstillinger:
Åben række:
Georgien – Danmark
Bræt 1 GM Baadur Jobava, 2664 – GM Lars Bo Hansen, 2570 
Bræt 2 GM Zviad  Izoria, 2610 – GM Peter Heine Nielsen, 2662 
Bræt 3 GM Mikheil  Mchedlishvili, 2615 – GM Lars Schandorff, 2520 
Bræt 4 GM Levan Pantsulaia, 2580 – IM Jakob Vang Glud, 2444

Kvinderækken:
Danmark – Tyskland II
Bræt 1 WIM Evgenia Hansen, 2169 – Judith Fuchs, 2238 
Bræt 2 Louise Fredericia, 2095 – Maria Schoene, 2198 
Bræt 3 Trine Treppendahl, 2049 – WFM Manuela Mader, 2132 
Bræt 4 Marie Frank-Nielsen, 1971 – Hanna-Marie Klek, 2004

Mandag er fridag inden sidste runde starter tirsdag kl. 10.00.

Af Arne Matthiesen
Referat fra runde 9:
Et bittert nederlag. Der var udsigt til væsentligt mere i den kamp, men kun Marie formåede at holde fast hele vejen. Hun er til gengæld godt på vej mod WFM titlen.

Efter et par timer så det lovende ud. Marie fik gevinststilling kort efter åbningen og selvom hun ikke spillede det helt optimalt var fordelen stor og måske afgørende. De tre andre partier var for holdlederens utrænede øje yderst uklare. Det kunne godt ligne et resultat omkring 2½-1½ eller 2-2.

Sandra spillede Fransk med sort. Det gik OK, stillingen blev kompliceret og Sandra holdt balancen indtil tidnøden, hvor hun blev ramt af et taktisk trick som bare kostede en løber.

Kort efter måtte Trine ned. Hun spillede en meget skarp variant i Slavisk hvor sort ofrer en officer for tre bønder. Trines tre bønder fik lov til at komme langt frem på banen. Jeg kunne ikke bedømme stillingen men computeren (Rybka) angiver først hvid fordel, senere lige spil og en kort overgang fordel til Trine. Desværre fandt Trine ikke den rigtige plan og så røg der en vigtig bonde og nogle træk senere partiet. Sandra og Trine har ikke rigtig været i vanlig form under turneringen. Det går fint med at få gode stillinger, men konverteringen til point kniber det med.

Det positive var at kampen stadig så ud til at ende 2-2. Da Louises hundeslagsmål kom forbi tidskontrollen havde Louise en officer mere for to bønder. Stillingen var klart vundet, og kunne vindes på adskillige måder, men Louise regnede helt forkert og afviklede til et bondeslutspil, hvor hun regnede med at få sin fribonde først ned og samtidig dække forvandlingsfeltet for modstanderens fribonde. Modstanderen kunne dog spille det smartere og så var det pludselig modstanderen som kom først. En dyr fejlberegning som kostede både partiet og matchen. Louise forsøgte efter bedste evne at tage nederlaget fra den filosofiske side og citerede Paulus (fra Romerbrevet): “Det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg”.

Heldigvis kørte Marie sin gevinststilling sikkert hjem. Hun har hun scoret 5½ af 8. En remis i dag udløser WFM titlen direkte og to gevinster i de sidste to runder giver sandsynligvis en WIM norm.

Arne Matthiesen

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de