Fridag i dag ved OL samt referat

I dag er det fridag ved OL i Dresden. Den åbne række føres af 6 hold med 9 matchpoint: Rusland, Armenien, Tyskland 1, Aserbajdsjan, Ukraine og England. Sverige ligger på en flot 9 plads, mens Danmark er nr. 45. I morgen skal Danmark møde Mongoliet, der på papiret ligner en overkommelig modstander.

I kvinderækken fører Kina med maksimumpoint foran Ungarn og Rusland. De danske kvinder er nr. 49 pt. og skal i morgen møde stærke Frankrig, som holdlederen fortæller herunder:

Af Arne Matthiesen
Referat fra runde 5:

Kvindeholdet kom flot tilbage med en kneben 2½-1½ sejr mod Montenegro. Lækkert at gå til fridagen med en sejr og fornyet moral efter de slemme afklapsninger i de foregående runder. Det hjælper også at Montenegro faktisk har et godt hold, som vil normalt bør tabe til.

Evgenia var først færdig efter et uskønt parti. En dårlig manøvre i åbningen kostede en bonde uden kompensation. Modstanderen troede åbenbart at partiet vandt af sig selv for hun begyndte at spille meget sløset og Evgenia fik masser af modspil. Til sidst trak modstanderen i nødbremsen ved at give evig skak. Det var hun på ingen måde tvunget til og jeg forestiller mig at holdlederen har været utilfreds bagefter. Man tager ikke remis, når når to af holdkammeraterne står klart til tab – og da slet ikke uden at spørge om lov først.

Montenegro havde valgt at sætte deres reserve ind for første gang i turneringen. Hun er noget lavere ratet end resten af holdet og blev da også sat fuldstændig til vægs af Marie. Med hvid ofrede Marie gentagne gange bønder i åbningen. Modstanderen afslog hver gang og valgte at undvige komplikationerne ved at stille sig passivt op. Efter 17 træk havde Marie som hvid bønder på c5, d5 og e5. Sort kunne have givet op, men valgte at spille 25 træk mere i en håbløs stilling. Et meget flot parti af Marie, selvom hun kunne have vundet endnu hurtigere.

Louise havde ikke lyst til at spille teori efter åbningskatastrofen runden før. Hun valgte kongeindisk angreb og fik en typisk kongeindisk stilling, blot med to ekstra tempi. Efter 14 træk mente Per Andreasen at have set en vindende kombination ud af øjenkrogen.

Jeg måtte give ham ret, 15.Sd6! vinder for hvid. Ideen er 15…Dxd6 16.Dxf7+ Kh8 17.Dxe8+! Txe8 18.Sf7+ med let gevinst. Efter partiet var Louise ikke tilfreds med at have overset denne mulighed, men det værste var selvfølgelig at Per havde set den. På trods af det lille uheld udspillede Louise modstanderen i fin stil.

Efter partiet fandt vi dog en grov dobbeltfejl op mod tidskontrollen. Modstanderen havde pludselig en gylden mulighed for at vende partiet 180 grader. Her kunne vi have tabt matchen på gulvet. Heldigvis så hun det ikke og partiet fandt sin logiske afslutning få træk senere.

Trine tabte et dumt parti. Åbningen (Bronstein-Larsen varianten i caro-kann, 5…gxf6) gav udmærket spil og modstanderens forsøg på at rode brikkerne sammen burde ikke have ført til noget. Trine missede dog en meget vigtig mellemskak i sine beregninger, hvilket bare kostede en bonde. Slutspillet var helt tabt.

Heldet var på vores side i denne match, men det selvfølgelig en del af spillet.

I næste runde venter 5. seedede Frankrig (ratingsnit: 2427). For anden gang i denne turneringen skal kvinderne møde et stærkere hold end herrerne!

Arne Matthiesen

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de