Første rapport fra Dresden

Som lovet tidligere vil vi så hurtigt som muligt bringe referater fra de to holdledere Per Andreasen og Arne Matthiesen. Som det fremgår nedenfor, foretrækker Per Andreasen at rapportere hurtigt efter runden med førstehåndsindtrykket klart på nethinden. 

Arne Matthiesen har meldt ud, at han foretrækker at gennemgå partierne med spillerne, inden han sender et referat. Som Nyhedsredaktør mener jeg at den forskellige tilgangsvinkel giver www.dsu.dk en dynamik, der forhåbentlig gør siden spændende at besøge.

Af Per Andreasen:

Første rapport fra Dresden
Her under OL vil jeg hver dag kommentere lidt på dagens danske partier, og desuden fortælle lidt nyt herfra.

Når jeg nu kommenterer på partierne, så er det kun det førstehåndsindtryk jeg har som tilskuer. Det vil sige at jeg ikke efterfølgende har gennemspillet partierne, ligesom jeg ikke har snakket med spillerne hverken under eller efter partiet.
Det betyder at mine beretninger vil være behæftet med mange fejl, og det vil jeg bede både spillerne og læserne tage hensyn til, inden jeg bliver overfaldet.

I år spiller vi jo med matchpoints, så det vigtigste er såmænd af få 2½ point skrabet sammen. Får vi mere er det naturligvis glimrende. Til gengæld er 1½ point mod en meget stærk modstander normalt et rimeligt resultat, men i år kan vi altså ikke bruge det til så meget rent pointmæssigt.

Normalt er det således, at vi i 1. runde til OL altid får en meget let modstander. Denne gang har man indført seedning ved rundelægningen, således at man allerede i 1. runde får en rimelig modstander. Derfor fik vi Belgien, – et hold vi skal slå, men slet ikke noget ringe hold. Deres gennemsnits rating er omkring 2400.

På 1. bræt havde Lars Bo sort mod IM Polaczek. Jeg så ikke lige åbningen, men det blev en struktur som i Dronninggambit hvor sort får den isolerede bonde på d5. Det var et parti i balance hele vejen, den hvide mand ville meget gerne have remis, – og det fik han. Lars Bo forsøgte at skabe de nødvendige problemer for modstanderen, men forgæves.

Peter havde hvid mod IM Cekro. Belgieren blev spillet ud af banen og Peter stod klart til gevinst. Belgieren var i stærk tidnød og ved 36 træk viste hans ur pludselig 31 minutter. Enten var der en fejl i uret, eller også havde han pludselig fået tillagt de ekstra 30 minutter som man får, når de første 90 er brugt, men da skal de 40 træk jo være nået. Noget tydede på at belgieren derfor havde tabt på tid, og der opstod stort postyr omkring partiet. Turneringslederen blev tilkaldt, han virkede noget inkompetent i mine øjne. Han kunne i hvert fald ikke afgøre noget, hvorfor en chefturneringsleder blev tilkaldt. Han telefonerede til personale i computerrummet og fik oplyst, at noget sikkert var galt med uret, og at belgieren havde 1 sekund igen da han udførte sit 36. træk, og derfor skulle spille videre med 1 sekund, + naturligvis de 30 sekunder man får tillagt efter hvert træk. Partiet var afbrudt i 20 minutter medens de fleste diskuterede vildt og voldsomt hvad der nu skulle ske. Peter vandt det videre spil sikkert efter få minutter. I dette tilfælde var det så godt at Peter stor til gevinst på brættet. Var det ikke tilfældet, ja så havde vi haft et problem med protestindgivelse osv..
Under alle omstændigheder en stensikker sejr til Peter.

Schandorff var udsat for afbytningsvarianten i Spansk og dermed hurtig Dronningafbytning. Det var tydeligt at belgieren også her meget gerne ville have remis. Lars forsøgte også at skabe problemer, men modstanderen spillede udmærket og remis var uundgåeligt. Lars tog remissen på et tidspunkt, da det var klart at både Peter og Jakob ville vinde.

På 4. bræt debuterede unge Jakob Vang Glud med de hvide brikker mod FM Laurent 2370. Det blev en sikker sejr. Jeg havde naturligvis fortalt Jakob, at det var vigtigt at han spillede 1. runde mod en lavere rated modstander, for på den måde at komme godt ind i turneringen. Jakob virkede ikke nervøs, men meget fokuseret. Det blev engelsk åbning, og sort blev rullet af en bedre modstander. Det så godt ud på brættet, og Jakob så også selv godt ud, sort jakkesæt!

Altså en 3-1 sejr over Belgien, et godt resultat. 2 sikre hvide sejre, og 2 stabile sorte remisser mod ikke uefne modstandere.

I morgen er der så lagt op til at vi får en stærk modstander.

I morgen vil jeg fortælle lidt mere om hvordan vi bor, og hvorledes selve arrangementet forløber.

Kvindeholdet vandt en storsejr på 3½-½ mod Libanon, referat følger ved holdleder Arne Mathiesen.

Per Andreasen.

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de