Rejsebrev: Ungdoms-VM, 1. runde

 • Post author:
 • Post category:Ikke-kategoriseret

Verdensmesterskabet for ungdom er nu startet her i Antalya i Tyrkiet. Vi er i alt 8 personer afsted:

 • U12: Mads Andersen, Skanderborg Skakklub.
 • U14: Bjørn Møller Ochsner, Århus Skakklub/Skolerne
 • U16: Dara Akdag, BMS Skak
         Jakob Glibstrup, Skive Skakklub
 • U18: Peter Skovgaard, BMS Skak
         Alexei Cherstiouk Hansen, AS04
 • Ledsagende: Ane Mette Andersen, mor til Mads Andersen
 • Rejseleder og træner: Nikolaj Mikkelsen

Arrangørerne har haft planer om at gøre netop dette verdensmesterskab til et overdådigt stævne – og med de budgetter, der kan findes i tyrkisk skak, er det helt sikkert muligt. F.eks. er der, som noget nyt i år, tilføjet endnu en klasse: Drenge/piger under 8 år. Det har naturligvis fordoblet antallet af små børn og (især!) antallet af urolige forældre. Men mon ikke det nok skal tiltrække noget ekstra opmærksomhed fra medierne alligevel.

Rejsen gik problemfrit og stik imod alles forventning fik samtlige danskere sine kufferter igen efter flyturen! Vi ankom tidligt om aftenen til hotellet, vi skulle bo på, og check-in og tildeling af værelser foregik ligeledes problemfrit. Vi bor på et fornemt hotel og mangler intet. OK, det trådløse internet har ikke virket alt for godt, men hvad der angår spillernes velfærd er der tjek på.

Til trods for, vi kun er otte af sted hernede er den danske delegation godt rustet internationalt: Bjørn har været på de samme hoteller i forbindelse med Europa-Cuppen, så han er naturligvis blevet udnævnt til guide; Alexei klarer sig på russisk, hvilket er praktisk i næsten enhver sammenhæng, og Dara klarer sig på tyrkisk, hvilket vi uden tvivl får glæde af. Der var grund til at tro, at ingen problemer kunne opstå! Men ak…

1. runde blev nemlig en uheldig affære. En turneringsleder havde lavet en fingerfejl (!), og selvom Dara og Jakob som begge spiller i U16 stod på listen over ankomne, registrerede spillere, havde ingen af dem fået modstander! Dette problem var dog ikke nok til at holde runden tilbage, og 20 min efter første runde var begyndt stod begge danskere stadig uden modstander. Turneringslederne blev enige om, at Dara og Jakob til begges misfornøjelse måtte spille mod hinanden. Historien ender med arrangørens dybeste beklagelse og undskyldning til spillerne over denne computerfejl. Den siger vi tak for.

Og så til nogle resultater:

U12
Mads, som er seedet 25 ud af 161, var hvid mod uratede Bulgan Dashdorj fra Mongoliet. Ikke desto mindre har han deltaget i VM og EM mange gange før, og kom bl.a. i top-15 for et par år siden. Hernede skal man endelig ikke lade sig snyde af modstandernes elotal – eller mangel derpå! Det blev en skarp variant i dragen, hvor Mads fandt en spændende plan: At gå direkte efter løberen på g7. Prisen var godt nok 2 kvaliteter, men løberen blev aflivet! Modstanderen fandt et enormt smart forsvarstræk, og i tidnøden herefter blev det noget rod. Mads kunne muligvis havde beholdt angrebschancerne undervejs, men det samme må siges for modstanderen. Remis ved evigskak, som partiet sluttede, virkede som et fair resultat.

U14
Bjørn, som er seedet 98 ud af 154, var hvid mod Wei-Xuan Timothy Chan (2231) fra Singapore. Der blev ivrigt spillet h3 og g4 i en variant i spansk. Det svækkede
dog nok mere end det gavnede, og modstanderen tog fat på angrebet. Iskoldt tog Bjørn en bonde, og selvom det så farligt ud, kunne modstanderen ikke påvise, at angrebet var vindende. Til sidst blev det et slutspil, hvor Bjørn havde to tårne for dronningen. Det var lige ved at gå galt, men heldigvis kun lige ved og remisen blev holdt. Super godt at få en halv hjem i en stilling, der ikke nødvendigvis er nem at holde!

U16
Dara og Jakob (seedet hhv. 72 og 81 af 126) tog tilsyneladende den uheldige situation mod is i blodet. Der blev ikke tilbudt remis på noget tidspunkti deres parti. Det er sådan noget, der kan glæde en rejseleder som mig! Kampgejst! Jakob var hvid, og det blev Engelsk Angreb i Najdorf. I midtspillet fandt Dara nogle rigtigt gode træk og vandt partiet.

U18
Alexei, som er seedet 58 ud af 114, trak turnerings højestratede: GM Popov (2520) med de sorte på livebrættet. Ikke desto mindre spillede Alexei åbningen meget fornuftigt, og i efteranalyserne fandt vi flere meget interessante ideer, der nok giver en god fordel. Det rigtige centrumsbrud blev spillet, men et træk for sent. Alexei forsøgte sig med et kvalitetsoffer, men modstanderen undlod bare at tage den – og så var der ikke mere at spille om.

Peter, seedet 44 af 114, havde sort mod uratede Ovik Hayrapetyan uden nationalitet. Efterfølgende har vi fundet ud af, at han kommer fra Armenien og har 2374 i elo. Noget af en hård overraskelse ved brættet, når man er i øverste halvdel og forventer en svagere spiller i runde 1. Et håndledstræk i åbningen kostede Peter en bonde, og herefter var modstanderen iskold. Han spillede tålmodigt og godt, og Peter fik ikke chancen af modspil.

Så 2/6 – eller 1/4 i runde 1. Ingen skandale. Første runde var præget af kaos, larm, og utallige forældres desperate forsøg på at nedlægge den barriere, der holder dem tilbage fra spillesalen. Mandag vil der forhåbenligt være styr på tingene, og jeg er sikker på, at resultaterne så også vil blive herefter.

Ris, ros, kommentarer, spørgsmål m.m. er velkomne på mrgladsaxe@hotmail.com (rejselederens mail).