OL: Stor sejr over underratede iranere (herrer)

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

7. runde (28.05):

Iran Danmark 1 – 3
GM Ehsan Ghaemmaghami 2584 GM Peter Heine Nielsen 2646 remis
IM Morteza Mahjoob 2419 GM Sune Berg Hansen 2555 0 – 1
GM Elshan Moradiabadi 2490 GM Lars Bo Hansen 2560 remis
FM Mortaza Darbanvaighani 2396 GM Davor Palo 2546 0 – 1

 

Per Andreasen, holdkaptajn på herreholdet, beretter fra Torino

Iran har i denne turnering tabt 1.5-2.5 til Georgien, Frankrig og Ukraine. Det gjorde vi lige lidt bedre med en strålende 3-1 sejr. Og så var det endda meget tæt på endnu mere. Lad os igen tage det i kronologisk rækkefølge:

 

Lars Bo var først færdig. Han kom til at stå en anelse under i Dronninggambit mod den unge GM Moradiabadi, som meget gerne ville have remis. Og det fik han. Det er hårdt gang på gang at sidde med de sorte brikker, og i 8. runde får Lars Bo sandsynligvis de hvide mod en meget stærk modstander. Den unge iranske stormester har sikkert respekt for danske spillere. Ved VM for ungdom i Istanbul for et halvt år siden blev han udspillet i et slutspil af Jakob Vang Glud.

Davor var igen i dag den ene part i et helt fantastisk spændende parti. Han spurgte mig inden partiet, om han måtte spille 1.b3. Jeg svarede ham, at det måtte han selv om, bare han vandt partiet! Han satte sig derefter ned og spillede straks 1.d4! Davor fik en overvældende stilling, og han vandt en kvalitet. Tilsyneladende var det ret enkelt, men modstanderen fightede godt og efter 28…Ta8xa3 tænkte Davor længe. Det var vildt spændende, og Davor kronede et flot angreb med forvandling til springer og efterfølgende mat eller dronningetab for iraneren. Davor har brugt utrolig meget energi de to sidste runder, så han sidder sikkert over i 8. runde.

 Davor Palo (2546)
 Morteza Darban (2396)
OL Torino (7) 2006

35.Te7! Lxe7 36.dxe7 Dxf1 37.Dxg5+ Kh7 38.Dh5+ Kg7 39.Dg5+ Kh7 40.Dh4+ Kg7 41.f6+ Kg6 42.De4+ Kxf6 43.e8S+ Kg5 44.Dh4+ Kg6 45.Dg4+ Kh6 46.Dg7+ 1-0

Sune spillede mod den meget stærke IM Mahjoob, der i denne turnering har lavet utrolige 2682 i præstationsrating. Det blev en stille variant i Caro-Kann med 2.d3. Iraneren fik en isoleret d-bonde, som Sune masserede, indtil han vandt den. Derefter afviklede Sune til dronning, springer og seks bønder mod dronning, springer og fem bønder. Det var tilsyneladende ret enkelt vundet, men også her kæmpede iraneren rigtig godt. Men det rakte ikke, og Sune vandt langt om længe – vidst nok ikke på den letteste måde, men dog sikkert nok!

Peter spillede med sort mod den bedste iraner, Ghaem, 2584. Der blev hurtigt byttet en del brikker af i en rolig engelsk åbning, og iraneren tilbød remis. Afslået! Derefter blev der byttet endnu mere af, og minsandten om ikke iraneren tilbød remis en gang til. Afslået! Man tilbyder kun remis én gang, alt andet kan opfattes som usportsligt. Og mindsandten om ikke Peter opbyggede en lille fordel, og i iranerens “evige tidnød” vandt Peter en bonde. Slutspillet tårn og fire bønder mod tårn og tre bønder var temmelig sikkert vundet. Efter partiet gjorde iraneren sig i hvert fald klog på, hvorledes Peter kunne have vundet, og vidst nok oven i købet på flere måder. Peter fik en ny dronning, men det lykkedes ham ikke at vinde med dronningen alene mod hvid konge g4, Tf6 og bonde g5. Peter forsøgte sig både med kongen på e7 og g7, men det kunne tilsyneladende ikke vinde. Remis.

Altså en meget fin sejr mod de underratede iranere, og det skal bemærkes, at både Davor, Sune og Peter afslog remis. Fornemt! I 8. runde får vi helt sikkert en meget stærk modstander (det blev USA, red.) – det bliver rigtig spændende.

Vi har haft et par udmærkede holdmøder og det er min fornemmelse, at der er en meget fin stemning på holdet. Foreløbig har der ikke været problemer med at finde ud af, hvem der skal sidde over. Det kunne godt snart blive et problem – de spiller jo alle rigtig godt!

Norge har denne gang et historisk stærkt hold, og her til 6. runde stødte Simen Agdestein og Magnus Carlsen til. Magnus brugte 25 minutter i sit første parti på at slå en IM-er, og i 7. runde blev den engelske super-stormester Adams rullet – “Trylle-Magnus” – og Norge vandt 2½-1½