Start på ungdoms-VM

Turen til Belfort og start på turneringen – forsinkelse!
Danskerne ankom til Belfort i to hold. Ivan (Mads’ far) havde Mads og Kristian med i bil og var kørt mandag morgen. De ankommet planmæssigt til Belfort ved 17 tiden og blev indkvarteret efter en lille sightseeing. For resten af danskerne forløb turen til Belfort ikke helt planmæssigt. Allerede i Kastrup blev vi forsinkede en halv time. Det fly, vi skulle have været med, var blevet så meget forsinket, at de indkaldte en anden besætning og brugte et noget mindre fly. Det betød så også, at flyvetiden blev forlænget med godt en time og at vi måtte vente en halv time på bussen, da vi nåede frem til Basel. Så med godt 2 timers forsinkelse nåede vi ved 8-tiden frem til registreringen på spillestedet, der forløb
ganske pænt. Her skal det siges, at Alexei er et kæmpe aktiv at have med. Da den meget fransktalende dame skulle registrere den danske delegation og så et russisk pas, fik jeg besked på hente denne russisktalende dreng, og så var Alexei ellers tolk.

Lidt kaos var der også plads til. Delegationerne er indkvarteret på i alt ca. 20 forskellige hoteller. Hver dag er der 4 busser, der kører 8 forskellige ruter til og fra hotellerne på faste tidspunkter, men første dag kørte de dertil, hvor man siger man skal hen – ifølge informationerne ved registreringen altså. De udelukkende fransktalende buschauffører var af en lidt anden opfattelse. Det samme gælder deres fornemmelse for tid. Vi måtte vente i godt en time, før der var en bus, så en træt dansk
delegation nåede først frem til hotellet lidt i midnat.

Det gode man kan sige om den franske organisation er, at turneringen trods
alt begyndte samme dag, som den var programsat til – med kun 3 timers forsinkelse.

Når man ser på deres ageren, får man unægtelig den opfattelse, at åbningsceremonien, som var programsat til 14:15 (tre kvarter før kampstart), var lidt af en overraskelse for arrangørerne. I hvert fald gik der over en time, hvor samtlige spillere stod ude foran spillerindgangen, før der begyndte at ske noget. Så kom den franske delegation ud med et flag af gangen og kaldte spillerne fra det land ind. Det gav selvfølgelig problemer, når ca. 1.000 skakspillere har taget opstilling foran én dør, og man skal have mellem 5 og 30 bestemte personer ind ad gangen. Man skal ikke have det udvidede logistikkørekort for at udtænke en lidt smartere måde at håndtere det på. F.eks. flag fra hver delegation ude på den
tilstødende fodboldbane?

Mindre overraskede virkede de ikke over, at de også skulle håndtere en turnering: Da åbningsceremonien var slut og klokken allerede var lidt over 4 blev alle spillere beordret ud af spilleområdet igen, for at man kunne sætte spillelister op. Så godt 1.000 spillere ud og ind igen, for efter ca. 5 minutter at få at vide over højttalerne, at der var konstateret mange fejl, så de skulle lægge runden om. Først skulle de dog lige snakke med diverse delegationer, så nu var det sidste chance for at ændre tilmeldingen – her godt en time efter at turneringen skulle have været sat igang.

Omkring klokken 17:30 begyndte de efterhånden temmeligt panikne organisatorer så at læse rundens parringer op over højttalerne – et bord ad gangen, startende med drenge under 10 og kun på fransk! De opdagede allerede efter 10 minutter, at heller ikke dette syntes at være den optimale løsning og satte sig for at printe runden ud og sætte den op i spillelokalet, der er en ishockeybane. På det tidspunkt havde de nået 7 borde og kunne nok regne ud, at med godt 550 partier ville det tage små 800 minutter, eller ca. 13 timer om man vil. Et hurtigt forslag fra Mads (drenge under 10) burde nok have været oversat og forelagt vore franske værter. Nemlig at smide runderne op på de 7 storskærme, som bruges til
at transmittere live under runderne… Runden begyndte allerede kl. 18.

For lige at gøre det hele lidt festligere havde de til dagens frokost hyret nogle fransktalende klovne til at underholde fra en lille scene midt i den hal, der fungerer som spiselokale. Havde vi vidst dette på forhånd, havde vi selvfølgelig gået de ca 7 km. til spillestedet, så vi kunne have fået hele denne kulturelle oplevelse med.

Jeg vil ikke have kredit for at være den eneste der, revser den franske organisation, så følgende vittighed, der kører over en gammel model får en af drengene kredit for:

 – Hvor mange franskmænd skal der til at lægge et rundekort? 10! Én til at lægge det og 9 til at se på!

1. runde
Dagens runde gik nogenlunde. Kristian, der havde hvid mod en 1800-spiller, var først faerdig. Han spillede et fejltræk i Sveshnikov-Siciliansk og var derefter færdig. Emilie bragte danskerne tilbage på 50% ved med meget sikkert spil med de hvide at slå en uratet spiller, som valgte en standardplan i Kongeindisk. Blot ikke en variant, der der dur mod Emilies variant. Mads spillede sort mod en uratet og var færdig umiddelbart efter Emilie og havde lidt heldigt fået remis. Et par træk forinden kunne modstanderen have fået en ny dronning i en 3-trækker.

Alexei var næste dansker, der var færdig. Den uratede modstander havde spillet c3-Siciliansk og spillet åbningen pænt, men da han kom ud af bogen var stillingsforståelsen ikke så stor, og Alexei fik  fremprovokeret et par svagheder og byttede til vundet slutspil. Nikolaj havde fået hvid mod en 25-nogen-og-tredive-mand. Han spillede Schvesnikov og fik pæn fordel. Efter at have afviklet til tårnslutspil afstod Nikolaj fra at vinde en bonde, da det ville give en stilling, der kun var remis, og lidt senere afslog han også et remistilbud i en lige stilling, som han havde vurderet som bedre for sig blot for få træk senere at have sat det over styr. Et ærgerligt nederlag. Tilbage sad Peter, der mod en uratet franskmand havde fået en teknisk vundet stilling, men en forkert afvikling ændrede det til en stilling, hvor han kun havde chancer, hvis modstanderen lavede en fejl. Det gjorde han ikke, saa kun remis og samlet 50 % til danskerne i denne første runde, der burde have givet mere.


 Ungdoms-VM, Belfort 18.07-27.07 2005

Danske scorer:

                                    1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1    I alt
——————————————————————
Drenge u/18: Nikolaj Mikkelsen      0 . . . . . . . . . .     0.0
Drenge u/16: Peter Skovgaard        ½ . . . . . . . . . .     0.5
Drenge u/14: Alex Hansen            1 . . . . . . . . . .     1.0
Drenge u/12: Kristian Seegert       0 . . . . . . . . . .     0.0
Drenge u/10: Mads Andersen          ½ . . . . . . . . . .     0.5
Piger u/14:  Emilie Christensen     1 . . . . . . . . . .     1.0

Den officielle side:

http://www.belfort-echecs.com/