Martin Noer møder Bobby Fischer

For få dage siden var jeg i Reyjkjavik på seminar i forbindelse med mit arbejde. Da jeg lørdag eftermiddag var ude at gå en lille tur i byens centrum, mødte jeg ingen ringere end Bobby Fischer!

Som bekendt blev han verdensmester i 1972 ved netop her i Reykjavik at slå Spassky i en historisk match. Nu er han tilbage på Sagaøen efter en del kontroverser med de amerikanske myndigheder.

Men dér gik han altså sammen med sin japanske kone. I cowboyskjorte, jeans og med en sort læderkasket. Han satte sig på en bænk i en lille park, og jeg var “fræk” nok til at gå over og hilse på ham – måske er jeg den første dansker, der har gjort det i 30 år! Jeg spurgte, om han var den berømte Bobby Fischer, og det bekræftede han efter lidt tøven. “Who are you”, spurgte han, mens hans kone smilende så til, og efter at jeg havde fortalt ham det, bekræftede han, at han var holdt op med at spille skak. Jeg spurgte om jeg måtte få hans autograf, men det svarede han ikke på (så det fik jeg ikke)! Til sidst gav jeg ham hånden og ønskede ham held og lykke i Island, og det takkede han for.

Han lignede meget den Bobby Fischer, man så rejse ind i Island for nogle måneder siden – jeg tror næsten, han havde det samme tøj på!