You are currently viewing OL 4. runde: To nederlag

OL 4. runde: To nederlag

Der var på forhånd lagt op til to svære kampe for de danske hold ved OL i Budapest i 4. runde. Det danske hold i den åbne række mødte Iran, der har udviklet sig til at være en skaklig stormagt.

Førstebræt Jonas Bjerre mødte GM Parham Maghsoodloo, der var juniorverdensmester tilbage i 2018. Senere har Maghsoodloo været helt oppe som nummer 12 i verden og med sine 2723 i rating, var det en stor mundfuld. Jonas Bjerre gik dog frisk til sagen og selvom partiet blev remis efter 30. træk, var det Jonas, der var tættest på at have en minimal fordel undervejs.

WIM Ellen Fredericia Nilssen havde arrangeret live-kommentering på hendes Twitch-kanal. Lørdag havde hun fået GM Peter Heine Nielsen til at være medvært fra Litauen. Peter Heine var fuld af lovord overfor GM Pouya Idanis afslutning mod IM Filip Boe Olsen, der ellers havde spillet helt lige op med den iranske stormester indtil 36. -, Dd4?.

Jesper Thybo fik ikke rigtig noget ud af åbningen og måtte i stedet med hvid tidligt kæmpe for remis mod GM Bardiya Daneshvar, der havde startet turneringen med 2½ af 3.Selvom Jesper Thybo kæmpede bravt, var det for meget op af bakke og han måtte strække våben efter 56. træk.

Mads Andersen var oppe mod Irans anden 2700+ stormester Amin M. Tabatabaei. Da træk 40 var nået, sad Mads tilbage med et springerslutspil med 3 bønder mod iranerens 4. Heldigvis var alle bønder på samme fløj. Om det var remis ved korrekt spil er svært at sige, men Mads måtte kæmpe indtil træk 68 for at få det halve point.

Peter Heines kommentar til det danske holds indsats i dag, var, at det var stolpe ud. Undervejs var der muligheder for noget mere, men til sidst var Danmark nok tilfredse med at få to halve.

Søndag kl. 16.00 har Ellen Fredericia Nilssen stormester Lars Schandorff med som kommentator på: https://www.twitch.tv/ellennilssen

Danmark – Iran: 1 – 3
GM Jonas Buhl Bjerre (2648) – GM Parham Maghsoodloo (2723) ½ – ½
GM Mads Andersen (2598) – GM Amin M. Tabatabaei (2714) ½ – ½
GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) – GM Bardiya Daneshvar (2598) 0 – 1
IM Filip Boe Olsen (2441) – GM Pouya Idani (2599) 0 – 1

Landstræner Søren Bech Hansen skriver om runden:

Dagens modstander var Iran, og det blev en dårlig dag på kontoret. Det startede allerede i bussen fra hotellet til spillestedet, hvor en af vores danske spillere tilbød mig det sidste ledige sæde begrundet i min alder. I et senere referat vil jeg slå kontra og give hvalpen en passende verbal bekomst.

Iran stillede i stærkeste opstilling, med to 27+ spillere og så to på lige knap 2600. Jonas pressede med hvid i spansk fint Maghsoodloo, der ikke så selvsikker ud undervejs, men remis ved trækgentagelse blev det.

Filip spillede Caro-Kann og blev udsat for et hvidt bondeoffer, hvorefter der landede en stærk hvid fribonde på b6. Jeg troede, modstanderen spillede et noget nær blændende parti, men Filip havde faktisk en lige stilling indtil få træk før partiet sluttede med et ærgerligt tab. Indrømmet – måden at holde det på til sidst var meget vanskelig at finde, men den var der.

Jesper kom lidt uheldigt fra åbningen i en moderne kongeinder, hvor modstanderen spillede det tidlige h7-h6, vi så en hel masse i SpeedChess for et par uger siden. Stillingen der så fremkom var nogenlunde lige, men svær at spille, og der er vist ingen tvivl om, at modstanderen spillede hele partiet ganske fremragende. Et ærgerligt nederlag hvor modstanderen havde en virkelig god dag.

Og så var der Mads, der mod Tabatabaei tidligt landede i en stilling med en sort isoleret bonde på d5. En stilling, hvor spillerne reelt spiller om kun to resultater, og remis er det mest sandsynlige af dem. Mads viste virkelig god vedholdenhed, og partiet sluttede ved, at Mads i et springerslutspil med en bonde for lidt, forlangte remis begrundet i samme stilling for tredje gang. 1-3 mod et meget stærkt hold. I morgen venter irerne, som vi planlægger at give “sækkepibedask”.

I toppen af den åbne række kom der en overraskelse, da Ukraine slog USA med 2½ – 1½. Veteranen Ivanchuk slog her Wesley So mens Anton Korobov slog Ray Robson. Norge slog planmæssig Slovakiet med 3 – 1, mens Sverige tabte ½ – 3½ til Spanien.

I 5. runde skal Danmark møde Irland, en kamp hvor danskerne er klare favoritter.

På Claus Andersens foto øverst i artiklen venter de norske spillere i 3. runde på deres førstebræt, tidligere verdensmester Magnus Carlsen, der kom 11 minutter for sent til runden, der i forvejen var 15 minutter forsinket. Carlsen havde hørt om trafikale problemer i regnvejret i Budapest, og havde lånt en cykel for at nå frem til spillestedet. Han havde dog problemer med at finde frem, og var runden ikke blevet forsinket, havde han tabt på udeblivelse. Man skal være på spillestedet senest 15 minutter efter start og den tidsgrænser gælder fra runden er sat i gang.

De ungarske værter for OL i Budapest var på papiret klare favoritter til at vinde over Danmarks kvinder i 4. runde. Undervejs var der en vis optimisme at spore, f.eks. havde 25. Txf7+ for Sandra De Blecourt været en god mulighed, ligesom Sofie Bech Dürrfeld havde noget kompensation for en ofret bonde. Det blev dog Esmat Susanne Guindy, der forhindrede Ungarn i at få alle fire brætpoint, da hun uden problemer spillede remis med WGM Petra Papp.

Danmark på bræt med stor mediopmærksomhed imod hjemmeholdet Ungarn. Foto; Claus Andersen

Esmat Guindy har nu scoret 3½ af 4 hvilket svarer til en ratingpræstation på 2251.

Danmark – Ungarn: ½ – 3½
CM Sandra De Blecourt (2065) – WIM Zsoka Gaal (2385) 0 – 1
WFM Ellen Kakulidis (20248) – GM Thanh Trang Hoang (2351) 0 – 1
WFM Esmat Susanne Guindy (2015) – WGM Petra Papp (2259) ½ – ½
Sofie Bech Dürrfeld (1943) – IM Szidonia Lazarne Vajda (2283) 0 – 1

På Kvindelandsholdets Facebookside vil landstræner Jacob Sylvan efter rundens afslutning lægge en rundeberetning op for den aktuelle runde. Se mere: HER

I 5. runde møder de danske kvinder Kirgisistan. Umiddelbart er Danmark favoritter, men baseret på deres præstation indtil nu, er Kirgisistan klart underratede.

Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Søndag den 15. september kl. 15:00: 5. runde
Mandag den 16. september kl. 15:00: 6. runde
Tirsdag den 17. september: Fridag
Onsdag den 18. september kl. 15:00: 7. runde
Torsdag den 19. september kl. 15:00: 8. runde
Fredag den 20. september kl. 15:00: 9. runde
Lørdag den 21. september kl. 15:00: 10. runde
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde

Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women

Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/

Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER

Link til resultater i ÅBEN række: HER

Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER