You are currently viewing OL 3. runde: To gode danske resultater

OL 3. runde: To gode danske resultater

Begge de to danske landshold klarede sig godt i 3. runde ved den 45. skakolympiade, der spilles i Budapest frem til den 23. september, Kvindelandsholdet tog en sikker sejr på 3-1 imod Palæstina og det danske landshold i åben række spillede uafgjort 2-2 imod England i en meget tæt match, hvor det ikke ville have været urimeligt, hvis det danske hold havde taget sejren hjem.

Landstræner Søren Bech Hansen skriver udførligt om dagens runde:

Dagens modstander var England. Inden matchen fortalte jeg holdet, at hvis man kunne spille på kampen, ville jeg sætte penge på 2-2 og så blive positivt overrasket, hvis vi vandt. Penge eller glad, nogen gange er tingene nemme.

Jesper spillede sort i spansk mod Luke Mcshane og fik tidligt løberparret mod at have en dobbeltbonde. Godt og solidt spil af Jesper gjorde, at englænderen aldrig var i nærheden af at have noget som helst, selv om englænderen så absolut gjorde sit for at spille initiativrigt og skabe et interessant parti. Remis.

Inden matchen havde Mads fortalt holdet og mig, at “de er gamle”, altså englænderne. Det blev en hvid berliner, hvor Mads kom hele 50 minutter foran på klokken. David Howell er kendt for at komme i tidnød. Partiet var dog – som dagens andre partier – bundsolidt og kom aldrig udenfor remisgrænsen, selv om Mads pressede lidt på undervejs.

Filip spillede med de hvide sin solide London opstilling mod Gawain Jones, og englænderen var aldrig i nærheden af at have noget som helst. Partiet blev spillet helt ud og endte i et tårnslutspil med fire bønder hver på samme side. Filip trak fint i bremsen til sidst. Remis. Som en ekstra kommentar mente Shanne vist, Filip havde klar fordel undervejs, så han fik vist lidt skældud.

IM Filip Boe Olsen spillede remis imod Gawain Jones (2646) . Foto Claus Andersen

Jonas spillede sort mod Vitiugov, en stærk russer der for nyligt har stemt med fødderne og nu er på det engelske landhold. Vitiugov fik i åbningen løberparret mod at have en dobbeltbonde, og Jonas spillede solidt og godt. Senere i partiet prøvede Vitiugov flittigt at skabe noget med dronning og uligefarvede løbere, men Jonas holdt hele vejen partiet inden for remisgrænsen. Faktisk var det – kan man vel godt sige som fan – Jonas, der pressede lidt til allersidst, men remis nummer fire. Alt i alt 2-2 mod et af de virkeligt stærke hold! Englændernes holdleder kan skrive det samme.

England – Danmark: 2 – 2
GM Nikita Vitugov (2676) – GM Jonas Buhl Bjerre (2648) ½ – ½
GM David W L Howell (2677) – GM Mads Andersen (2598) ½ – ½
GM Luke J McShane – GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) ½ – ½
GM Gawain C B Jones (2646) – IM Filip Boe Olsen (2441) ½ – ½

I 4. runde skal det danske hold op imod et meget stærkt hold fra Iran, der i turneringen er seedet som nummer 10, og hvor deres to topbrætter er henholdsvis nummer 20 og 27 i verden. Begge hold stiller op med bræt 1-4 i startopstillingen;

Danmark – Iran:
GM Jonas Buhl Bjerre (2648) – GM Parham Maghsoodloo (2723)
GM Mads Andersen (2598) – GM Amin M. Tabatabaei (2714)
GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) – GM Bardiya Daneshvar (2598)
IM Filip Boe Olsen (2441) – IM Sina Movahed (2528)

Det danske kvindehold vandt 3-1 over Palæstina. Foto: Claus Andersen

På papiret så Palæstina ud som en overkommelig opgave for det danske kvindelandshold, men det blev en særdeles jævnbyrdig affære, hvor Danmark først i den fjerde spilletime afgjorde partierne.

Sandra De Blecourt havde hvid i en kongeindier imod en ung spiller på 17 år- Partiet var længe helt lige, men i træk 32 sætter Sandra en bonde direkte i slag, som reelt koster en bonde mere. Selvom Sandra forsøger at rode stillingen sammen, holder modstanderen hovedet koldt og vinder partiet sikkert.

Igen i denne runde så Ellen Kakulidis velforberedt ud i de komplikationer der ofte opstår i en Skotsk gambit. De første 17 træk var teori, og stillingen der opstod med to tårne og en løber på hver side, var minmalt bedre for Ellen. Men med uligefarvede løbere havde modstanderen gode remischancer, selvom Ellen vandt en bonde i centrum, der ikke kunne dækkes. Da Ellen vandt endnu en bonde på en fejl, så det lovende ud, og pludselig kunne modstanderen ikke undgå at gå mat.

WFM Ellen Kakulidis – god forberedelse og gevinst. Foto: Claus Andersen

Esmat Guindy er kommet flot fra start, og vandt sit tredje parti i træk. Da standardtrækkene slap op i kongeindier, spillede modstanderen uden plan, og Esmat fik hurtigt bygget en solid fordel op. Esmat vandt et par bønder, og dan sorte løber samtidigt stod håbløst på h8, var der aldrig tvivl om udfaldet af partiet.

Sofie Bech Durrfeld var sort i en lidt anderledes Jobava London (hvor man spiller med Sc3 og Lf4) Efter åbningen så det lidt kritisk ud, da hvid fik skub i bønderne på kongefløjen. På et tidspunkt blev det meget taktisk, hvor Sofie ofrer dronningen for tårn og to officerer. Modstanderen kunne have ofret dronningen tilbage til et lige slutspil, men da hun vælger at beholde dronningen på brættet, bliver de lette brikker hurtigt dronningen overlegen. Et spændende kampparti!

Sofie Bech Dürrfeld – et omskifteligt parti, men dansk sejr i sidste ende. Foto: Claus Andersen

Danmark – Palæstina: 3 – 1
CM Sandra De Blecourt (2065) – Eman Sawan (1972) 0 – 1
WFM Ellen Kakulidis (2048) – Taqwa Hamoui (1845) 1 – 0
WFM Esmat Susanne Guindy (2015) – Yara Faqeeh (1671) 1 – 0
Sofie Bech Dürrfeld (1943) – Wajd Natsheh (1739) 1 – 0

På Kvindelandsholdets Facebookside vil landstræner Jacob Sylvan løbene lægge rundeberetninger op. Se mere: HER

Det danske hold rykker helt op på bord 2 lørdag, da det er værterne fra Ungarn, der står på menuen. Det skyldes dog, at Ungarn spiller fast på dette bord. Selvom holdet er seedet som nummer 26.

Danmark – Ungarn:
CM Sandra De Blecourt (2065) – WIM Zsoka Gaal (2385)
WFM Ellen Kakulidis (20248) – GM Thanh Trang Hoang (2351)
WFM Esmat Susanne Guindy (2015) – WGM Petra Papp (2259)
Sofie Bech Dürrfeld (1943) – IM Szidonia Lazarne Vajda (2283)

Både lørdag og søndag fra kl. 16:00 vil det være muligt at følge OL med begge de to danske olympiadehold i centrum. WIM Ellen Fredericia er vært for en streaming, og lørdag foregår det sammen med GM Peter Heine Nielsen og om søndagen med GM Lars Schandorff. Det hele kan følges på dette link: https://www.twitch.tv/ellennilssen

Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Lørdag den 14. september kl. 15:00: 4. runde
Søndag den 15. september kl. 15:00: 5. runde
Mandag den 16. september kl. 15:00: 6. runde
Tirsdag den 17. september: Fridag
Onsdag den 18. september kl. 15:00: 7. runde
Torsdag den 19. september kl. 15:00: 8. runde
Fredag den 20. september kl. 15:00: 9. runde
Lørdag den 21. september kl. 15:00: 10. runde
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde

Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women

Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/

Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER

Link til resultater i ÅBEN række: HER

Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER